İletişim: (232) 458 30 00     info@hakanizolasyon.com.tr

HAKAN İZOLASYON BOYA YAPI MALZEMELERİ

Ustalığınızı Konuşturun

 

SEBZELERİN BESİN DEĞERLERİ KAÇ GÜNDE AZALMAYA BAŞLAR?

Sebze ve meyvelerin besin değeri aslında toplandıkları andan itibaren azalmaya başlar ama bu ihmal edilebilecek kadar düşük miktardadır. Bunlar doğrudan üreticisinden değil de pazardan veya marketten alınıyorsa zaten en azından birkaç günlüktür. Soğutucuda birkaç gün kaldıklarında da besin değerlerinde mühim bir azalma olmaz.

Sebze ve meyveler toplandıktan ne kadar sonra ne kadar süre besin değerini muhafaza eder?

Sebze ve meyvelerin besin değeri aslında toplandıkları andan itibaren azalmaya başlar ama bu ihmal edilebilecek kadar düşük miktardadır.

Bunlar doğrudan üreticisinden değil de pazardan veya marketten alınıyorsa zaten en azından birkaç günlüktür.

Soğutucuda birkaç gün kaldıklarında da besin değerlerinde mühim bir azalma olmaz.

Sıcaklık önemli

Besin değerinin muhafazasında sıcaklık kritik bir faktördür.

Sebzenin çiğ de olsa pişirilmiş de olsa soğukta tutulması icap eder.

Bir araştırmada soğutucuda kalan sebzenin 6 gün sonra C vitamini miktarının sadece yüzde 10 azaldığı ama oda sıcaklığında tutulduğunda 2 günde bu azalmanın yüzde 20? yi bulduğu gösterilmiştir.

Sebzelerin tüketilmeden hemen önce doğranması da daha doğrudur çünkü bıçak değdiğinde hücre duvarları parçalanır ve oksidasyon süreci başlar.

Oksidasyon da besin değerlerini düşürür.

Sebzeden sebzeye fark var

Besin ögelerinin bozulma süreleri ve bozulmalarına yol açan faktörler sebzeden sebzeye değişir.

Minerallerin çoğu sıcaklık ne olursa olsun değerlerini korurlar ama vitaminler özellikle de folat diğerlerinden çok farklıdır ve kısa sürede değerlerini kaybetmeye başlarlar.

Sebzelerin pişirilmesi besin değerini artırabilir, mesela bir sebzenin zeytinyağı ile sote edilmesi besin ögelerinin daha fazla emilmelerini sağlayabilir.

Gelelim neticeye

Sebzelerin yenebilenlerinin çiğ olarak yenmesi daha faydalıdır ve üstelik lezzetleri de daha fazladır.

Çiğ yenmeyecekse haşlama ve buğulama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Sebzelerin yağda kızartma veya mangalda yakılarak pişirildiklerinde ise evet çok lezzetli olurlar ama o kadar da zararlıdırlar.

 



İş Başvuru Formu
Hakkımızda
İletişim
Asma Tavan Hesaplaması
Banka Hesap Numaralarımız
Güvenlik ve Gizlilik
Yardım

Müşteri Hizmetleri: (232) 458 30 00      
1199/1 Sokak 3/1 35110 Yenişehir / İZMİR
©2008, Sitedeki içerik, yazılı izin alınmadan kullanılamaz