İletişim: (232) 458 30 00     info@hakanizolasyon.com.tr

HAKAN İZOLASYON BOYA YAPI MALZEMELERİ

Ustalığınızı Konuşturun

 

Sağlıklı kişilerde oruç kalbe faydalı

Aksaray Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sinan İnci, oruç tutacak olan kalp hastalarına uyarıda bulundu. İftarda yemeklerin sindirilerek yenilmesinin önemini vurgulayan İnci, "Oruç sağlıklı kişileri koroner kalp hastalığından korur" dedi. 28.07.2011 17:15

AKSARAY (İHA) -
Oruç tutmanın bir çok yararlı yönünün olduğunu ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sinan İnci, "Oruç tutanlarda kalp damar sisteminde pıhtılaşma olaylarının azaldığı gözlenmiştir. İyi huylu diye bilinen yararlı kolesterol artmakta, kötü huylu kolesterol ile trigliserid düzeylerinde azalma olmamakta ancak yükselme de olmamaktadır. Koroner kalp hastalığı için bir risk faktörü olan homosistein isimli maddenin oruç tutanlarda en düşük düzeylere gerilediği gösterilmiştir. Bu bulgularla sağlıklı kişilerde orucun
koroner kalp hastalığından koruduğu söylenebilir" dedi. Kalp hastalarının oruç tutmasının riskli olabileceğini ifade eden İnci, "Koroner kalp hastalığı tedavi edilmemiş kişiler için oruç riskli olabilir. Özellikle bol yağlı kalorili ve hızlı yenen iftar yemeklerinden sonra kalp krizi geçirmeleri riski yüksektir. Kalp krizi geçirmiş hastalar, iyi tedavi edilmemiş hipertansiyonun kalp kasını yorması, kalbi büyütmesi, tedavisi zamanında yapılmamış kalp kapağı hastalıkları veya kalp kasının hastalığı gibi
nedenlerin yol açtığı kalp yetersizliği varsa, ilaçlarla kontrol altına alınmış bile olsa oruç tutulması risklidir. Kalp yetersizliği olan kişiler genellikle kalp yetersizliği sonucu vücutta artan tuz ve suyu azaltmak için idrar söktürücü ilaçlar kullanırlar, bu ilaçların etkisi nedeniyle oruç zamanı aşırı tuz ve su kayıpları olur, bayılmalara hatta şoklara neden olabilir. İftarda ise vücutta aşırı su ve tuz yüklenmesi ve zaten sınırda pompalama gücü olan kalbi aşırı çalışmaya zorlar. Bir de hızlı ve bol
yemek sonrası sindirim sisteminin kan dolaşımı artar bu da kalbe yüzde 20 daha ilave yük getirir. Aşırı yük kalp yetersizliğine yol açar" şeklinde konuştu.
İftarda yemeğin hızlı yenmemesini öneren Doktor İnci, "İftarda kesinlikle hızlı yemek yenmemelidir. Öncelikle çay, ekmek ve peynirle ya da çorba ile hafif bir kahvaltı yaparak, mümkün olduğunca bol sulu, kızartılmamış, yağsız gıdalar tercih edilmelidir. Makarna, komposto ve hoşaf idealdir. Hamur işlerinden vazgeçilemiyorsa; kızartılmamış ve fırında pişirilmiş, bol sebzeli olması ve ölçülü yenmesine dikkat edilmelidir. Nohut, mercimek, fasulye de tavsiye edilmekle birlikte baklagillerin sindirimi zor
olduğundan az miktarda yenmelidir. Midenin asit salgısını artıran baharatlar Ramazan ayında hiç tüketilmemelidir. Sahurda ise çok yemek uzun süre tok tutar inancından vazgeçilmelidir. Çünkü ne kadar çok ve hızla kan şekerini yükselten tatlılar yenirse, o kadar çok acıkılır. Sahur sofraları kahvaltı gibi hazırlanmalıdır. Su ve mineral ihtiyacını karşılayacak gıdalar yanında ölçülü miktarda yumurta, süt, yoğurt, peynir veya lifli gıdalar tüketilmelidir. Bunlar, hem kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar,
hem de aşırı mide salgısına neden olmadıkları için acıkmayı da geciktirir" diye konuştu.



İş Başvuru Formu
Hakkımızda
İletişim
Asma Tavan Hesaplaması
Banka Hesap Numaralarımız
Güvenlik ve Gizlilik
Yardım

Müşteri Hizmetleri: (232) 458 30 00      
1199/1 Sokak 3/1 35110 Yenişehir / İZMİR
©2008, Sitedeki içerik, yazılı izin alınmadan kullanılamaz